Jdi na obsah Jdi na menu

Dvojčata a autisti? No to snad neeee!!!

Když bylo Matýskovi asi 21 měsíců, rozhodli jsme se s mým tehdejším mužem, že je čas, abychom mu pořídili bratříčka nebo sestřičku. Všechno šlo jako po másle a když Matýsek slavil své druhé narozeniny, byla jsem v jiném stavu. Tehdy jsme netušili, že se na nás žene hotová invaze. Těhotenství bylo zezačátku docela náročné a s problémy, do toho se stalo něco nepředvídatelného - zemřel mi gynekolog v době, kdy jsem krvácela, takže jsem si musela hledat nového. Paní doktorka, která se mě nakonec ujala, byla moc hodná a milá, hlídala mě, nasadila prášky "na udržení" a každý týden mi dělala ultrazvuk. Byla jsem pod dokonalým dozorem.

Ale při kontrole v době kolem 12. - 13. týdne čekalo mě i paní doktorku překvapení. Když mi prvně sdělila, že čekám dvojčata, myslela jsem, že mě klepne. Cožeeee? Dvojčata? A jak bych k nim proboha živého přišla? No prý někde to začít musí, že, tak zrovna u nás. Pro mě i manžela to byl tehdy docela šok, ale smířili jsme se s tím, byla to dvojitá radost, ale i dvojitá starost.

Když se kluci narodili, byla jsem strašně šťastná. Byli krásní a zdraví, prostě radost, vyvíjeli se naprosto správně, podle tabulek, na to, že to byla dvojčata a že jsem své první dítě kojila jen 2 měsíce jsem to s dvojčaty vydržela až do 8. měsíce, což bylo super. Kluci byli šikulkové, byli spolu moc spokojení, Matýsek je měl rád, rostli jako z vody. Jen se jim pořád nechtělo povídat. Byl jim rok, uměli říct pár slovíček, jako máma, táta, babi, ale to bylo asi všechno. "Jsou to dvojčata, jsou pořád spolu, rozumí si, oni nepotřebují mluvit. Počkej, až se rozkecají, tak tě z nich bude bolet hlava." Tak tohle jsem slýchávala jak od známých a příbuzných, tak od dětské doktorky. Že by mohla být chyba někde jinde nikoho z nás ani ve snu nenapadlo. Když bylo klukům něco málo přes dva roky a ta řeč se stále nerozvíjela, začla jsem slýchat, jak je chyba ve mně, jak se klukům pořádně nevěnuju, jak řeč u nich nestimuluju a jaká jsem neschopná matka. Kluci nemluvili, vztekali se, neposlouchali, křičeli, kňučeli. Jejich hra byla taková o ničem. Jak nemluvili a nerozuměli, tak si hráli pořád stejně a jednoduše. S autíčkama, s kolečkama, se vším, co se točilo. Tehdy jsem tomu nekladla žádnou důležitost, teď, když už vím, tak to vidím jinak. Ano, kluci byli jiní. Někdy kolem toho druhého roku se opravdu změnili. Točili neustále všemi kolečky, pozorovali větrák, ke kterému byly přivázány stužky, hodiny proseděli u pračky a pozorovali, jak se pere prádlo. Pak jej vyndali a točili bubnem až do zblbnutí.

Takoví byli chlapci od jejich cca 2 let věku. Krátce před jejich třetími narozeninami přišel zlom v našem životě, začínala jsem nový život. Rozváděla se, stěhovala se, našla si nového partnera. S tím přišla i změna dětské doktorky, které se vývoj chlapců moc nezdál. Začal nám šílený kolotoč vyšetření - foniatrie, logopedie, neurologie, psychologie, psychiatrie. Než jsme všechna vyšetření podstoupili, uteklo spoustu času, klukům byli 4 roky a žádná změna. Používali sice víc slov, zdálo se, že i rozumí všemu, ale pořád byli oproti jiným dětem "JINÍ".

A pak jsme se opět stěhovali - z Jaroměře do Hradce Králové, našli jsme klukům logopedickou MŠ, kde jsme čekali, že se jejich nemluvení změní v ukecanost. Ale asi měsíc po nástupu do této školky přišlo podezření od vedoucí paní učitelky. Autismus. Přišlo jí, že mají kluci spoustu autistických rysů. Takže kolotč honiček a vyšetření pokračoval. Trvalo to rok, než jsme se někam dostali. Jakési potvrzení autistických rysů a chování u kluků jsme dostali i z SPC Rukavička tady v HK a nakonec i dvě paní doktorky z psychiatrie (v HK i v Pardubicích) se shodli na PAS - poruchy autistického spektra....

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RonaldGeach - Earn Easily By Selling FlipBooks, eBook & Articles on Amazon KDP, Shopify, Etc

31. 3. 2024 15:46

FlipBooks are a great addition
to any passive income strategy. Because once you create a FlipBook, market it, share it & Earn it, it can technically sell itself.

Learn More https://www.youtube.com/watch?v=JfRrd79oCfk?15110

AdorDydayPar - Reading the unknown blood pressure guidelines

8. 10. 2018 7:14

Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-hypertension-arterielle-pulmonaire/

APrealiafene - High blood influence (hypertension)

29. 7. 2018 15:37

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/thuoc-tadalafil-50mg/

Albertred - How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

6. 6. 2018 16:09

The men's prostate is central to the a part of a male's reproductive system. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate related can be found just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, in most cases really miserable and inconvenient to the patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is among the most common prostate-related overuse injury in men younger than 55 years of age. Infections in the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of forms of prostate infection. It is a result of bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition of the particular defect inside gland and also the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be brought on by trauma on the urinary tract or by infections originating from other regions from the body. A patient may go through testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal from the prostate defect followed by the use antibiotics and NSAIDs to take care of the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not even to ascertain the sources of these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and heavy lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an effective diet is important. These are some from the things you can do to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for our health and wellbeing and it will also maintain the urinary track clean.

2. Some studies advise that a few ejaculations weekly will help to prevent prostate cancer.

3. Eat pork sparingly. It has been shown that consuming greater than four meals of beef per week will increase the probability of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients essential for prostate health.

The most significant measure to take to ensure a wholesome prostate is always to choose regular prostate health screening. If you are forty years and above, you ought to select prostate examination at least one time annually.